Pages

čtvrtek 30. ledna 2014

Pletená vesta pro malého frajera :)

Pletená vestička pro opravdu malého frajera, tak vel.: 0-3m :)
ale co...... parádu v ní udělá. Mám ráda modely ála "dospělák" 

Kdo by si chtěl pořídit něco podobného.... návod je pod obrázkem :)



Návod:
1 klubko (10dkg) pletací příze Yetti, 3 knoflíky cca 2-2,5cm, kruhové jehlice č.5 (mohly by být i rovné, ale takhle je to pohodlnější)
 Rozměry jsou 24cm na výšku i s obháčkováním, 22cm na šířku, průramky  9cm
Použitý vzor..... stále hladce, tam a zpátky..... :) , protože to pěkně přibývá a na krajích krajová oka......
Pozn.: Mě se osvědčilo jako krajová oka uplést vždy poslední oko hladce a jako první oko v řadě neplést a jen sejmout, tak aby se pěkně nepřekrouceně položilo po straně (jakoby na bok) .... teď nevim jestli s přízí vpředu, nebo vzadu (jedno z toho), ale to při pletení poznáte sami :)

Nahodit 60ok (přední díly i záda dohromady - nejsou pak boční švy, které by se musely sešívat), 
Plést do výše průramků.

Pravý (z mého pohledu) PD doplést samostatně, tzn 1kr.oko, 13hl, 1oko nabrat, 1hl (=16ok), pleteme normálně s krajovými oky jako doposud. Pozn.: to nabrané oko tam je kvůli tomu, aby nám nechybělo to jedno oko na šířku dílu, protože se rázem z posledního upleteného oka stává oko krajové. Asi ve výšce 2cm od konce uzavřeme 7 ok pro průkrčník.

Levý PD doplést samostatně, stejně jako pravý PD jen zrcadlově.

ZD doplést samostatně, přidáme na obouch krajích po jednom oku, tzn 30 + 2 (=32celkem), pleteme rovně do výšky předních dílů, pro průkrčník jsem nic uprostřed neuzavírala.

Sešijeme ramena.

Nahodit oka v průkrčníku, mě to vyšlo cca 10 ok nad každým PD a 10 ok nad ZD (celkem 30ok), v následující řadě přidat nad prostředními 10 oky cca 5 ok  (celkem 35 ok), pleteme asi do výše 4cm nebo 5cm, to je jedno, jak kdo chce frajerský límec :) a ukončíme.
Pozn.: kdybychom ještě přidali pár oček, pletli stále výš a výsledný díl nahoře sešili, vznikla by kapuca.

Celou vestičku obháčkujeme polosloupky, začneme na kraji límce u prvého (z mého pohledu) PD směrek ke spodnímu okraji, pak spodní okraj, pak okraj levého PD, pak límec, nyní pokračujeme ještě řadou kr. sloupků po límci a pravém PD směrem dolu, kde v místě knofl. direk uháčkujeme dvě řetízková oka a přeskočíme dva sloupky. Mě stačily tři knoflíkové dírky, viz obrázek.

Průramky obháčkujeme krátkými sloupky.

Dokončení.: přišít knoflíky a pečlivě ušmikat a zastrkat konce příze :)



Žádné komentáře:

Okomentovat